Северна Македонија / македонски
Поставете оглас
Machineryline » Помош » Безбедност

Совети за безбедност

Совети за купувачи
Проверка на продавачот

Ако решите да купите опрема по ниска цена, проверете дали комуницирате со вистинскиот продавач. Дознајте колку што може повеќе информации за сопственикот на опремата. Еден од начините на измама е да се претстави како вистинска компанија. Во сличај на сомнеж, информирајте нѐ за тоа поради дополнителна контрола, преку образецот за повратни информации.

Проверка на цена

Пред да решите да направите купување, внимателно прегледајте неколку продажни понуди за да ја сфатите просечната вредност на избраниот модел на опрема. Ако цената на понудата која ви се допаѓа е многу пониска од таа на слични модели, размислете. Значителна разлика во цена може да укажува на скриени недостатоци или на обид на продавачот да направи измама.

Не купувајте производи чија цена премногу се разликува од просечната цена за слична опрема.

Не давајте согласност на сомнителни залози и плаќање на стоката однапред. Ако се сомневате, не плашете се да ги разјасните деталите, да побарате дополнителни фотографии и документи за опремата, да ја проверите автентичноста на документите, да поставувате прашања.

Сомнително плаќање однапред

Најчест вид измама. Нечесните продавачи може да побараат одредена сума капар за да го „резервираат“ вашето право на купување опрема. Значи, измамниците може да соберат голема сума и да исчезнат и никогаш повеќе да не се појават.

Варијантите на таквата измама може да вклучат:

 • Пренос на плаќањето однапред на картичка
  Не плаќајте однапред без издавање на документ кој го потврдува процесот на трансфер на пари, ако продавачот во текот на комуникацијата ви станал сомнителен.
 • Пренос на сметка на „доверител“
  Вакво барање треба да е алармантно, најверојатно комуницирате со измамник.
 • Пренос на сметка на компанија со слично име
  Внимавајте, измамниците може да се скријат позади добри компании, правејќи мали измени во името. Не пренесувајте средства ако називот на компанијата ви е сомннителен.
 • Замена на сопствени податои во фактурата на вистинската компанија
  Пред да направите трансфер, проверете дали наведените податоци се точни и дали се однесуваат на наведената компанија.
Откривте измама? Известете нѐ
Совети за продавачот
Кражба на идентитет

Измамниците може да креираат веб-страници многу слични на Machineryline за да ги добијат вашите доверливи информации. Обрнете внимание дека Machineryline не испраќа писма во кои бара било какви доверливи информации, кориснички имиња или лозинки. Ова се однесува и на е-поштата и на самата веб-страница. Ако сте добиле слично писмо, проверете ја адресата на веб-страницата (дали врските водат до страницата Machineryline).

Доколку имате и најмал сомнеж:

 • Не следете ги врските и не внесувајте податоци за да спречите нивно губење.
 • Не пријавувајте се со вашата сметка преку врските кои ги добивате преку е-пошта со користење на вашето корисничко име и лозинка. Ако имате зачувано лозинки во пребарувачот, и кога ќе кликнете на врската од писмото, тие не се заменуваат со образецот за најавување - бидете многу внимателни, скоро сигурно вие сте на страница за кражба на идентитет.
 • Користете ја врската да одите на страницата од обележувачите или внесете „Machineryline“ во вашиот пребарувач - така ќе се заштитите од кражба на идентитетот.
Безбедност на сметката

Внимавајте на безбедноста на вашиот профил на порталот. Користете ги следниве совети за да избегнете губење на пристапот до вашата сметка:

 • Најлесниот, најдоверливиот и најбезбедниот начин на автентикација за корисникот - OAuth авторизација. Овој начин ви овозможува да се пријавите на вашата сметка преку профилите на социјалните мрежи.
 • Никому не ги давајте пријавувањата и лозинките. Само сопственикот на сметката може да ги знае.
 • Не испраќајте информации за сметка како одговор на е-пошта. Machineryline никогаш не бара нивен трансфер.
Откривте измама? Известете нѐ